Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 6. Açılış Bayramı kapsamında Kocaeli Bilim Merkezi’nin de aralarında yer aldığı 195 yeni eserin açılışını gerçekleştirdi.
6. Açılış Bayramı kapsamında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin 118, kamu kurumlarının 41 ve ilçe belediyelerinin 36 adet olmak üzere yapımını tamamladığı toplam 195 yeni eser hizmete girdi.
Sabah saatlerinden itibaren alanı dolduran coşkulu bir kalabalığın alkışları eşliğinde kürsüye gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sevgili Kocaelililer, değerli kardeşlerim, bu yatırımların hayırlı olmasını diliyorum. Resmi açılışların yanı sıra Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Maşallah altyapıdan konuta, arıtmadan restorasyona kadar birbirinden değerli 359 trilyonluk yatırımı bitirdi. İlçe belediyelerimizin hizmetlerinin de açılışlarını yapıyoruz. Belediyelerimiz gerçekten gayretli. Kocaeli’den en ufak bir şüphe yok, Kocaeli, her zaman dik durdu, dikleşmedi. Kocaeli şanına yakışanı yapıyor, daha da güzel olacak” dedi.
Törende bir konuşma yapan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, öğrencilerin Kocaeli Bilim Merkezi’nde bilimi dokunarak öğreneceklerini söyledi. Bakan Işık, “Bilim merkezleri sayesinde çocuklarımız daha yaratıcı, üretken ve kendine güvenen bireyler olarak yetişecekler” dedi.
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, “Saygıdeğer Cumhurbaşkanım,bugün açılışını yapacağımız Bilim Merkezi, hizmete açacağımız 195 eser, içinde bulunduğumuz Sekapark, Kocaeli’ye kazandırdığımız bunlar gibi binlerce hizmet ve eser zatı alinizin vizyonunun eseridir. Bize, şehrimize ve ülkemize bu vizyonu kazandırdığınız için zatı âlinize şahsım ve şehrim adına teşekkür ediyorum” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kocaeli’ne teşriflerinden duyduğu mutluluğu dile getiren Başkan Karaosmanoğlu, “Eskiden ‘şu ülkenin, bu ülkenin parkı’ denirdi. O parklara gıptayla bakardık. Ama o eskidendi. Şimdi birçok ülkeden gelip Sekapark’a gıptayla bakıyorlar. Eskiden burada ağaçlar kâğıda dönerdi. Şimdi aynı yerde tohumlar ağaç oluyor. Binlerce ağaç yüzbinlerce metrerake yeşil alan sadece arazinin değil, Kocaeli’mizin çehresini değiştirdi, değiştiriyor. Halkımız, bir zamanlar giremediği bu alanı çok sevdi. Halkımız denizle kucaklaşmayı çok sevdi. Halkımız sahilde yürümeyi, çimlere basmayı, pedal çevirmeyi çok sevdi. Sadece insanlar değil, balıklar da Sekapark’ı çok sevdi. Terk ettikleri İzmit Körfezine geri döndüler” diye konuştu.
“HEYECANIMIN BİR NEDENİ DE TARİHİ TEVAFUK”
TÜBİTAK ile Büyükşehir’in birlikte hayata geçirdiği Bilim Merkezi’ne yönelik bilgiler aktaran Başkan Karaosmanoğlu, “Bilim Merkezi yatırımını gençlerimizin yolunu, ufkunu açmak için TÜBİTAK’la birlikte kurduk. Çocuklarımızın bilgiyi görerek, dokunarak, işiterek öğrenmesini, yönetmesini, öğrendiklerini hayatları boyunca uygulayıp geliştirmelerini istiyoruz. 150’nin üzerinde bilimsel düzenek kurduk. Hareket, ses, renk, algı, gerçeklik kanunlarını bu düzenekler üzerinde bizzat yaşayarak öğrenecekler. Halen kullandıkları araç gereçleri nasıl yapabileceklerini, nasıl geliştirebileceklerini bilecekler. Yaşanarak öğrenilen bu bilginin, teknoloji ve teknolojik üretim için ufkumuzu açacağına inanıyorum’’ şeklinde konuştu.
Kocaeli’nin artık bir bilim şehri olduğunu dile getiren Başkan Karaosmanoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:
“Kocaeli’nin ‘sanayi şehri’ vasfını, Allah’ın izniyle ‘Yeni Türkiye’nin Bilgi Üssü’ vasfına dönüştüreceğiz. Bugün de çok heyecanlıyım. Hem Türkiye’nin en büyük Bilim Merkezlerinden birini, hem de Türkiye’de ilk kez üretilen bilimsel düzenekleri hizmete açıyoruz. Heyecanımın bir nedeni de tarihi tevafuk. Çünkü bugün 18 Nisan. 18 Nisan 1936’da Türkiye’nin ilk kâğıdı burada üretilmişti. O ilk üretim Kocaeli’nin kaderine yön verdi. Bilim Merkezimiz de Kocaeli’nin kaderine yön verecek.’’
AÇILIŞI YAPILAN PROJELER
Konuşmaların ardından aralarında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Bilim Merkezi ile birlikte hizmete aldığı 118 eserin de aralarında yer aldığı toplam 195 projenin açılışını yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, hizmetlerin açılış kurdelesini protokol ile birlikte kesti. Kurdele kesim töreninde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan ile Başkan Karaosmanoğlu’nun eşi Behiye Karaosmanoğlu da hazır bulundu.
6. Açılış Bayramı kapsamında hizmete aldığı eserler arasında Kocaeli Bilim Merkezi başı çekiyor. Sekapark içindeki eski Seka Kağıt Fabrikası’nın restore edilmesiyle oluşturulan Kocaeli Bilim Merkezi, 8 bin 560 metrekare alan üzerinde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve TÜBİTAK ortaklığıyla inşa edildi. Kocaeli Bilim Merkezi, Türkiye’nin en büyük endüstriyel dönüşüm projelerinden biriyle hayat bulan Sekapark içinde, atıl fabrika yapılarının
dönüştürülmesiyle kuruldu. Bilim Merkezi’nde, yüzlerce bilimsel düzenek, galeriler, sergi salonları ve atölyeler yer alıyor. ‘’Her şey bilmekle başlar’’ sloganıyla çıkılan yolda Kocaeli Bilim Merkezi, bilime ve öğrenmeye meraklı her yaştan insana kapılarını açtı.
Uzayın gidilemez noktalarından okyanusların en derin yerlerine, pek çok oluşum, doğa kanunu ve soru işaretinin cevabı Kocaeli Bilim Merkezi’nde yer alıyor. Merkezde özel tasarlanmış 200’e yakın deney düzeneği, çeşitli salonlarda sergilenecek. Geleceğin bilim insanları, özel çalışmaların yapılacağı atölyelerde herkese marifetlerini gösterecek.
Sergi alanları, her yıl Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen bilimsel sergilerini ağırlayacak.
Kocaeli Bilim Merkezi, Kanada, ABD, Güney Afrika, Norveç, Malezya ve Dubai’de bulunan ve birçok bilim merkezinde sergilenen ’Bilimin Sultanları’ sergisine bir yıl boyunca ev sahipliği yapacak. Bilime öncülük eden Müslüman bilim insanlarının icat ve keşiflerinin uygulamalı, interaktif ve görseller olarak sunulacak. Sergide El Zerdali, Abbas İbn-i Firnas, İbn-i Nefis, El Zehravi, El Cezeri gibi M.S. 600 ile 1600 yılları arasında Müslüman bilim insanlarının gerçekleştirdiği başarıları görülebilecek.
Seka Kağıt Fabrikası döneminde mekanik atölye olarak fabrikanın bakım ve tamir işlerinin yapıldığı 3 bin 500 metrekare alan bakım ve imalat atölyesine dönüştürüldü. Burada Türkiye’de ilk kez Büyükşehir Belediyesi ve TÜBİTAK işbirliğiyle kendi bilim düzeneklerimiz inşa edilmeye başlandı ve 5 adedi imal edildi.