Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Hacettepe STEM & Maker laboratuvarı, Kocaeli Bilim Merkezi, SEKA Kağıt Müzesi, Milli Eğitim Bakanlığı ve Kocaeli Nesibe Aydın Okulları işbirliği ile STEM & Makers Fest/Expo Festivali’Nİ düzenlendi. Büyükşehir Belediyesi Bilim Merkezi’nde gerçekleşen festivalde toplam 39 Atölye, 4 Bilim Gösterisi ve 3 STEM konuşması gerçekleştirildi. Birçok üniversite ve eğitim kurumlarının, atölye ve stantlarının bulunduğu festival büyük ilgi gördü. Bilişim meraklıları etkinlikte robotik kodlamadan 3 boyutlu tasarıma, Ahşap atölyelerinden ebru sanatına kadar birçok konuda teorik ve pratik bilgi edindi.
AÇILIŞ PROGRAMINDA BİLİM GÖSTERİSİ
Stem Makers Fest/Expo açılış programına Milli Eğitim Bakan Danışmanı Doç. Dr. Hilmi Çolakoğlu, AK Parti Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Tahir Büyükakın, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ali Yeşildal, Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Raşit Fidan, Hacettepe öğretim görevlisi Gültekin Çakmakçı, Nesibe Aydın Okulları Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mirkan Aydın ve çok sayıda vatandaş katıldı.
BÜYÜKŞEHİR EĞİTİM FAALİYETLERİNİ DESTEKLİYOR
Katkılarından dolayı Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür eden Milli Eğitim Bakanı Danışmanı Doç. Dr. Hilmi Çolakoğlu; “Bilim Merkezleri gerçekten eğitimdeki faaliyetlerin büyük bir destekçisi oldu. Kocaeli’nde daha önce gerçekleştirilemeyen etkinlikleri, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi yapıyor” dedi. Konuşmaların ardından festivalin açılış kurdelesi çocuklar ile birlikte kesildi.
STEM EĞİTİM SİSTEMİ
STEM eğitim sistemi öğrencilerin fen bilimleri, teknoloji, mühendislik ve matematik derslerinde öğrendikleri bilgileri bir bütünün parçaları olarak görmelerini sağlarken, dünyada birçok ülkenin öğretim programlarında yer alıyor.
ATÖLYE ÇALIŞMALARI VE STANTLAR
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kocaeli Bilim Merkezi, Hacettepe Üniversitesi ve Milli Eğitim Bakanlığı iş birliğiyle gerçekleştirilen Stem Markers Fest/Expo etkinliğinde birçok farklı alanda atölye eğitimleri ve stantlar yer aldı. Çocuklar için Kocaeli Bilim Merkezi’nde 38 atölye kuruldu. Çocuklar Maker 101, Elektronik 101, Kodlama, Robotik Kodlama, Mekatronik, Ahşap tasarım atölyesi, Leonardo’nun Makinelerini, Mühendis çocuk, Çocuklar için stem, Bilimin eğlenceli dünyası, Öğrencinin kimyası, Texas Instruments ile Robotik Kodlama, Texas Instruments Teknolojileri ile STEM, Sanal ve Artırılmış Gerçeklik Uygulamaları, Genlerin dünyası, Elektroforez, Lego Education ve stem, LEGO Education ile Uygulamalı Bilim, Mühendis Beyinler, Kendi Robotunu tasarla, M-bot Scratch Robotik Kodlama, Abdülhamit Han Ahşap Atölyesi, Kriminoloji, Bir kuantum hikayesi, Elektroliz, Drone yapalım, Tasarla çalıştır, Tersine mühendis, Kendi DNA’mızı gözlemleyelim, Taş boyama, Rakamdan Bedene, Ebru Sanatı, Bilim gösterileri, Eğitime oyun – oyuna eğitim katalım, Vex Robotics, Dobot Magician ile endüstri 4.0, Ağacın Büyüsü ve aklın yolu gri atölyelerinde birçok deney ve çalışmalar yaptı.
AİLELER BÜYÜK İLGİ GÖSTERDİ
Binlerce çocuğun katıldığı atölyelerdeki etkinlikler çocuklar kadar ailelerinin de dikkatini çekti. Ahşap atölyelerinde yapılan maketlerde çocuklara aileleri de yardım etti. Babaları ile birlikte çocuklar atölyelerde vakit geçirip, festivalde yapılan deneylere katıldı. Basınç deneyleri, Köpük Show, Bulutlara Çıkıyoruz bilim şovları ile minikler bilimin eğlenceli dünyasına yolculuk yaptı. Festivale yaklaşık 5 bin kişi katıldı.